NASA'nın James Webb sonrası için inşa ettiği yeni uzay teleskobu: Nancy Grace Roman
Evreninin derinliklerini gösteren fotoğraflarını geçtiğimiz yıl temmuz ayında göndermeye başlayan James Webb uzay teleskobunun ardından fırlatılacak teleskobun çalışmaları son sürat devam ediyor.
En geç 2027 yılında uzaya gönderilmesi planlanan Nancy Grace Roman teleskobu, Hubble ve James Webb'den sonra evrenin sırlarını aralayacak bir sonraki büyük görev olacak.
Projede çalışan Avrupa Uzay Ajansı'ndan Marco Sirianni, euronews'e verdiği demeçte, Roman teleskobunun daha önceki NASA görevlerinden çok daha fazla veri toplayacağını ve astronomide yeni bir sayfa açacağını belirtti.
Roman teleskobunun Hubble ve James Webb'den farkı ne?
Hubble ve Webb evrenin derinliklerine odaklanıp çok detaylı fotoğraflar elde etmede çok başarılı iken Roman daha geniş açılı fotoğraflar çekebilecek.
Roman 2,4 metre çapındaki lensiyle Hubble ile aynı kalitede fakat 200 kat daha büyük fotoğraflar çekebilecek. "Hubble'ın görüş açısı için çok geniş olan yakın bir galaksideki yıldız kümelerini haritalandırmak için her karey birbirine işleme ve mozaik oluşturmak gereiyordu," diyen Sirianni Roman ile galaksinin bir bütün fotoğrafını tek karede elde edebileceklerini vurguladı.
Örneğin Andromeda galaksisinin mozaiğini oluşturabilmek için Hubble ile çekilmiş 400 karenin gerekirken Roman aynı kalitede görüntüyü iki kare ile sağlayabilecek.
Roman'ın toplayacağı verilerle ilgili olarak da Sirrianni "Örneğin Hubble 30 yıl boyunca 170 terabyte'lık veri topladı. Webb'in 5 yıl içnde 1000 terabyte'lık veri toplaması bekleniyor. Roman ise 5 yılda 20 bin terabyte'lık veri toplayacak," ifadelerini kullandı.