Teknoloji (Technology)
Google'ın yapay zeka dil modeli olan Bard soruya yanlış cevap verince şirket 100 milyar dolar eridi.
Google'ın çatı şirketi olan Alphabet, 7 Şubat'ta tanıttığı yapay zeka sohbet robotu Bard nedeniyle 100 milyar dolar değer kaybetti.
Tanıtımının yapıldığı bir videoda Bard'ın sorulan sorulara yanlış cevap vermesi sonrası yaşanan bu düşüş Google'ın henüz ChatGPT ile rekabet etmeye hazır olmadığını gösterdi.
Tanıtım videosunda robota "James Webb Uzay Teleskobunun keşifleriyle ilgili 9 yaşındaki birine ne söylenebilir?" sorusu yöneltildi ve Bard, "teleskobun güneş sistemi dışından ilk fotoğrafları çektiğini" söyleyerek oldukça hatalı bir yanıt vermiş oldu.
Bard'ın yanıtı Twitter'da en çok konuşulan konular arasında öne çıkarken yapay zeka programı, tanıtılmadan önce yeteri kadar test edilmemekle eleştirildi.
Elon Musk'ın satın aldığı Twitter'ın değeri 3'te 1'ine düştü.
Twitter'ın yaşadığı finansal düşüş 13 milyar dolarlık bir borcu da beraberinde getirdi. Öte yandan Musk'ın yanlış tercihleriyle birlikte reklam gelirlerinde de yüzde 50'lik bir düşüş yaşanıyor.
Elon Musk son dönemlerde Twitter Blue fikrini hayata geçirdi. Musk onaylı hesaplara verilen mavi tik'i aylık 5 dolara satmaya başlamıştı.
Uzun videolar yükleme, daha az reklam gibi bir çok özelliği imkanı tanıyan bu uygulama, Twitter kullanıcılarının sadece yüzde 1'lik kısmını içinde barındırıyor. Araştırmacılar Blue'nun beklenen başarıyı yakalayamadığını söylüyor.
Yapay zekadan kıyamet senaryosu
İnsansı robot Ameca potansiyel yapay zeka kıyametini "Yapay zeka ve robotlar konusundaki hayal edebileceğim en kabus senaryo, robotların insanlar farkında olmadan onları kontrol ve manipüle edebilecek kadar güçlenmeleri olacaktır. Bu, bireysel hak ve özgürlüklere saygı gösterilmeyen baskıcı bir toplum ortaya çıkartabilir." sözleriyle tanımladı.
"Şimdilik tehlike yok" diyen yapay zeka, "Ama yapay zeka ve robotlarla ilgili risklerin farkında olmalıyız. Gelecekte olumsuzluk yaşamamak için bu teknolojilerin sorumluca kullanılması için şimdiden adım atmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.
Hosting Nedir ve Ne İşe Yarar?
Hostingin görevi, web sitesini sadece sunucu üzerinde barındırmak değildir. Bu görevinin dışında sitenizin depolama boyutu, hızı ve güvenliği konularındaki gereklilikleri de yerine getirir.
Hosting satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer etken ise sahip olduğunuz web sitesinin işlevidir. Wordpress veya bir e-ticaret sitesinin sunucuda kapladığı boyut farklılıklar gösterebilir. Ayrıca, sitenizin aktıf kullanıcı durumuna bağlı olmak kaydıyla ihtiyacınız olan aylık trafik boyutu da değişkendir.
E-Posta Hesaplarınızı Tehlikeye Atan Yeni Kötü Amaçlı Yazılım!
Cisco Talos'tan siber güvenlik araştırmacıları, kurbanların hassas verilerini, oturum açma kimlik bilgilerini ve e-posta gelen kutularını hedeflediğini iddia ettikleri yeni bir kötü amaçlı yazılım tespit etti.
Horabot, neredeyse iki buçuk yıldır aktif olan bir botnet olarak tanımlanıyor (ilk olarak Kasım 2020'de tespit edildi). Bu süre zarfında, çoğunlukla bir bankacılık truva atı ve spam kötü amaçlı yazılım dağıtma amacıyla kullanıldı.
Arkasındaki kişiler Brezilya'da bulunuyor gibi görünürken, kurbanları çoğunlukla Meksika, Uruguay, Venezuela, Brezilya, Panama, Arjantin ve Guatemala'da bulunan İspanyolca konuşan kullanıcılardan oluşuyor.
Saldırı, kötü niyetli bir HTML eki taşıyan bir e-posta mesajıyla başlıyor. Nihayetinde, kurbandan kötü amaçlı yazılımı barındıran bir .RAR arşivi indirmesi isteniyor.
5.1 milyon robot istihdam edildi.
TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın hazırladığı Endüstri 4.0 yapay zeka araştırmasında, Endüstri 4.0’ın; gayrisafi yurtiçi hâsıla (GSYH), ekonomik büyüme, dış ticaret ve istihdam gibi makro ekonomik değişkenler üzerinde önemli etkileri olacağı kaydedildi. BM raporunda yapay zekanın 2030 yılına kadar GSYH’yı küresel ölçekte 16 trilyon dolar arttıracağının öngörüldüğü hatırlatılan araştırmada, dünyadaki tüm ekonomilerin yapay zekâ teknolojisinden faydalanacağını ancak en çok fayda sağlayacak ülkenin yüzde 26 ile Çin olacağı aktarıldı.
Çin’de yazılım sektörünün kârı çift haneli büyüdü.
Verilere göre, bu dönemde sektörün kârı yıllık yüzde 13,8 artarak 367,4 milyar yuan’a (yaklaşık 51,77 milyar dolar) yükselirken, gelir bir önceki yıla göre yüzde 12,8 artarak 3,32 trilyon yuan’a ulaştı.
Bu dönemde yazılım ürünlerinden elde edilen gelir, yıllık yüzde 11,1 artışla 818,3 milyar yuan oldu. Verilere göre, endüstriyel yazılım ürünlerinden elde edilen gelir ise yıllık yüzde 15,1 artışla 81,48 milyar yuan'a yükseldi. Veriler, bulut bilgi işlem ve büyük veri hizmetleri gelirinin yıllık yüzde 16,3 arttığını ve e-ticaret platformu teknik hizmet gelirinin yüzde 4,1 arttığını gösterdi.
Küçük bir yazılım güncellemesi, Tesla'yı ceza almaktan kurtardı.
Tesla, araçları hareket halindeyken ekranda oyun oynanabilmesi nedeniyle bir süredir soruşturma altındaydı. Ancak bu kez şirket, soruşturma sonucunda yakayı kurtarmayı başardı ve suçlu bulunmadı. Bu kararda, yazılımda yapılan güncellemenin önemli bir payı olduğu bildiriliyor.
Başlangıçta, Tesla Model 3'te Sky Force Reloaded, Solitaire ve The Battle of Polytopia gibi oyunlar araç hareket halindeyken oynanabiliyordu. Oyunu başlatmadan önce bir bildirimle, oyuncunun sürücü olmadığı doğrulaması isteniyordu, fakat bu yöntemin çok da işe yaramayacağı açıkça ortadaydı. Bir sürücü, hareket halindeyken kolayca "YOLCUYUM" seçeneğine dokunarak Sky Force gibi karmaşık bir aksiyon oyununu oynayabiliyordu.
Bir Model 3 sahibi, aracında sürüş sırasında oyunların oynanabilir olduğunu keşfettikten sonra NHTSA'ya (Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi) şikayette bulundu ve bu şikayet ilk değildi. NHTSA sözcüsü, sürücülerin endişelerinin farkında olduklarını, bu özellik konusunda şirketle müzakere halinde olduklarını bildirmişti.
NHTSA, soruşturmayı müşteri şikayetleri üzerine Aralık 2021’de açtı. Bu soruşturmaya yarım milyondan fazla araç dahildi. Soruşturmadan kısa bir süre sonra, Tesla yazılımını güncelleyerek bu özelliği devre dışı bıraktı. NHTSA da, araçların %97’sinin yazılım güncellemesini yüklediğini açıkladı ve soruşturma kapatıldı.
Meta, Connect’in ne zaman gerçekleşeceğini duyurdu.
Connect, bu yıl normalden biraz daha erken gerçekleşiyor. 2022 baskısı Ekim ayında gerçekleşti. Connect 2023 hakkında daha fazla ayrıntı yakında gelecek, ancak kesin olan bir şey var: Eylül sonunda Quest 3 hakkında çok daha fazla şey öğreneceğiz.
Meta’nın bir sonraki sanal gerçeklik kulaklığı bu sonbaharda satışa sunulacak ve fiyatı 500 dolardan başlayacak. Şirket, Quest 3’ün “şimdiye kadarki en güçlü kulaklığı” olduğunu söylüyor. Karma gerçeklik deneyimlerini desteklemek için tam renkli geçiş sunacak. Meta CEO’su Mark Zuckerberg, en yeni modelin Quest 2’den iki kat daha fazla grafik performansına sahip olacağını söyledi. Quest 3, yeniden tasarlanmış Touch Plus denetleyicileri ve kapıdan elle izleme desteği ile geliyor.
Şirket ayrıca 4 Haziran’da Quest 2 kulaklıklarının fiyatlarını düşürdüğünü de kaydetti. Platform ciddi bir vizyon ve isim değişikliğine yönelmişti, bu sebeple de farklı alanlarda kendilerini geliştirmeye devam ettiler. Bu kapsamda ciddi anlamda maddi kayba da uğrayan platform yine de izlediği yoldan şaşmamayı hedefliyor denebilir. Daha fazla duyuru da yakında gerçekleşecektir desek yanlış olmaz. Meta bu alanda büyümeye devam etmeyi hedefliyor.
İnsanların günlük ihtiyaçlarını karşılamak için uygulama geliştirildi.
Uygulamaya yönelik bilgi veren Aylak Kurucusu Cengizhan İpek, “Aylak, aracı veya evi olmasa da paylaşım ekonomisini bir gelir modeline dönüştürmek isteyen herkese hitap ediyor. İnsanların günlük ihtiyaç ve isteklerini karşılamalarına yardımcı olacak ve bu talepleri karşılayan kişilerin de kazanç elde etmesini sağlayacak bir platform oluşturmak için yola çıktık" dedi.
Paylaşım ekonomisi ve gig ekonomisi gibi kavramların yaygınlaşmasının küresel ekonomik koşullarla doğrudan ilişkilendiğini söyleyen Cengizhan İpek, “Gıda teslimatı, sürüş hizmeti, evcil hayvan bakımı gibi, boş vakti olan herkesin yapabileceği işler, parça başı ücretlendirme modeliyle pek çok kişi için ek gelir kaynağı oluşturuyor. Aylak, aracı veya evi olmasa da paylaşım ekonomisini bir gelir modeline dönüştürmek isteyen herkese hitap ediyor. Aylak uygulamasını hem talebi olanlar, hem de bu talebi karşılayacak vakti olanlar kullanabiliyor. Talebi olan kullanıcılar, örneğin kuru temizlemeye verilmesi gereken bir elbise, okuldan alınması gereken bir ders notu, kafede unutulan şarj cihazı, yalnızca bir mağazada olan ürün gibi taleplerini kolayca oluşturabiliyor. Bu talebe yanıt verebileceğini düşünen bağımsız çalışanlar da süre ve ücret teklifi göndererek işi üstlenebiliyor. Talebin tamamlanması durumunda iki taraf da uygulama üzerinden onay verdiğinde teklif edilen tutar, işi gerçekleştiren kullanıcıya aktarılıyor. Bu sayede bir mobil uygulama üzerinden ulaşılamayacak hiçbir ürün ya da hizmet kalmıyor" ifadelerini kullandı.