Haberler (News)
Bilim insanları Ay'daki "cam baloncuklarda" su keşfetti.
Bilim insanları, Ay'da dağılmış küçük cam boncukların içinde su keşfettiklerini açıkladı.
Araştırmacılar, cam boncukların Ay yüzeyindeki su döngüsünün en önemli rezervuarı olduğunu tahmin ediyor ve bu su kaynağının "geleceğin kaşifleri" tarafından çıkarılıp kullanılabileceği beklentisinde.
Çin Bilimler Akademisi liderliğindeki bir ekip tarafından yürütülen çalışmada, Aralık 2020'de Çin'in Chang'e-5 uzay aracı tarafından alınıp Dünya'ya geri getirilen 117 cam boncuk incelendi.
Bir atmosfer korumasından yoksun olan Ay'ın yüzeyine çarpan küçük meteorlar cam boncukların oluşumunda rol oynuyor.
Meteor darbesiyle açığa çıkan ısı yüzey malzemesini eritiyor ve bu malzeme soğuyarak bir saç teli genişliğinde yuvarlak cam boncuklar haline geliyor.
Gökbilimciler dünyaya en yakın karadeliği tespit etti.
Bilim insanlarına göre, yeni keşfedilen ‘kara delik’ güneşten 10 misli daha büyük ve yeryüzüne daha önce tespit edilenden 3 misli daha yakın.
Bilim insanları kara deliği ona eşlik eden yıldızı sayesinde tespit edebilirdi. Yıldızın kara deliğin etrafında dünyanın güneş yörüngesi ile aynı mesafede bir yörüngede seyrettiği keşfedildi.
Hubble şimdiye kadar tespit edilen en büyük kuyruklu yıldızı keşfetti.
NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu devasa bir kuyruklu yıldız keşfetti.
Bilim insanları bunun şimdiye kadar keşfedilen en büyük kuyruklu yıldız olduğunu ve çekirdeğinin ortalama bir kuyruklu yıldız kütlesinden 50 kat daha büyük olduğunu düşünüyor.
Starship'in ilk tam entegre test uçuşu hakkında bilinmesi gerekenler.
Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi'nden uzun zamandır beklenen onayı alan SpaceX şirketi, devasa roketi Starship'in birinci kademe Super Heavy roket güçlendiricisiyle birlikte ilk test uçuşunu yapmaya hazırlanıyor.
İnsanları Ay ve Mars'a taşımayı hedefleyen Starship uzay aracı, şimdiye kadar üretilen en büyük ve en güçlü roket olma özelliği taşıyor.
Elon Musk'ın SpaceX şirketi tarafından geliştirilen 120 metre yüksekliğindeki Starship'in pazartesi günü Teksas eyaletinin en güneyindeki Starbase uzay üssünden, insansız bir şekilde fırlatılması bekleniyor.
NASA'nın James Webb sonrası için inşa ettiği yeni uzay teleskobu: Nancy Grace Roman
En geç 2027 yılında uzaya gönderilmesi planlanan Nancy Grace Roman teleskobu, Hubble ve James Webb'den sonra evrenin sırlarını aralayacak bir sonraki büyük görev olacak.
Projede çalışan Avrupa Uzay Ajansı'ndan Marco Sirianni, euronews'e verdiği demeçte, Roman teleskobunun daha önceki NASA görevlerinden çok daha fazla veri toplayacağını ve astronomide yeni bir sayfa açacağını belirtti.
James Webb Teleskobu'nun bu yıl uzaydan kaydettiği çarpıcı görüntüler.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu'nun uzaydan çektiği nefes kesici görüntüler, insanlığı büyülemeye devam ediyor.
Çıplak gözle gördüklerimiz, teleskobun yakaladıklarını asla göremezdi: ışık ve uzayda yolculuk yapan Webb, evrenin kökenlerini görebiliyor ki bu da zihnimizin anlamakta zorlanacağı bir durum.
İşte uzay keşiflerinde yeni bir çağ açacağı düşünülen James Webb Uzay Teleskobu'nun şimdiye kadar çektiği en çarpıcı fotoğraflardan bazıları haberin devamında.
Uzay aracı JUICE, Jüpiter'in okyanus barındıran 3 uydusunda yaşamın izini sürecek.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından geliştirilen Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) Jüpiter'in sırlarını çözmeye hazırlanıyor.
Dünya'da su, yaşamın bir numaralı ön koşulu. Peki yaşam Jüpiter'in buzlu uydularında da mümkün mü?
İşte, şu anda ESA'nın Fransız Guyanası'ndaki uzay üssünde bulunan Juıce, önümüzdeki ay bu sorunun cevabını bulmak için yola çıkıyor. Uzay aracı, Jüpiter ve okyanus barındıran 3 uydusu, Ganymede, Callisto ve Europa'yı inceleyerek, yaşam için gerekli yapı taşlarını içerip içermediğini bulmaya çalışacak.
NASA, dünyadan 100 ışık yılı uzaklıkta yaşama elverişli bir gezegen keşfetti.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), dünyaya yaklaşık 100 ışık yılı mesafedeki bir yıldız etrafında dönen ve yaşama elverişli Dünya boyutunda bir öte gezegen keşfetti.
NASA'nın açıklamasına göre, Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS) yörüngesindeki Yunus (Dorado) Takımyıldızı'nın "yaşama elverişli bölgesinde" bulunan Dünya büyüklüğünde bir öte gezegen keşfetti.
BM: Ozon tabakası 43 yıl içinde tamamen iyileşebilir.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre Antarktika üzerindeki ozon tabakası yaklaşık 43 yıl içinde tamamen onaracak bir hızda iyileşiyor.
Dünyanın yüzeyinden 10 ila 50 kilometre yükseklikte bulunan tabaka, insan sağlığı için zararlı ultraviyole ışınların yüzde 99'unu emme özelliğiyle canlı yaşamının devamı için hayati önem taşıyor.
Bilim insanları 1970'lerin sonuna doğru, tabakada incelme olduğu yönünde kaygılar dile getirince bu alandaki çalışmalar hızlanmıştı.
Güney Kore'nin uzay aracı, Ay ve Dünya'nın siyah beyaz fotoğraflarını çekti.
İki ay önce uzaya fırlatılan Güney Kore'nin yörünge aracı Danuri, Ay'ın yüzeyi ve Dünya'nın siyah beyaz fotoğraflarını başarıyla gönderdi.
Güney Kore Uzay Ajansı (KARI) yaptığı açıklamada görüntülerin, Ay yüzeyinden 120 kilometreden daha az bir mesafeden 24 Aralık ile 1 Ocak arasında çekildiğini aktardı.
Açıklamada gönderilen fotoğraflar ve video görüntülerinin “2032'de Ay’a iniş için olası yerleri belirlemede kullanılacağı" duyuruldu.
Stephen Hawking: Tüm büyük nesneler eninde sonunda buharlaşacak.
Radboud Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptıkları yeni teorik araştırma Hawking'in kara delikler konusunda kısmen haklı olduğunu gösteriyor. Araştırmada, bir olay ufkunun varlığının kara deliklerin ve potansiyel olarak tüm büyük maddelerin yok olması için gerçekten çok önemli olup olmadığına odaklanıldı. Ekip, yaptıkları çalışmalarda kara deliklerin çevresinde bu tür parçacık çiftleri oluştuğunda neler meydana geldiğini araştırdı.